Egyesületünk elnökének, 2001.november 5-én, a gödi termálstrand fejlesztéséről tartott közmeghallgatáson elmondott hozzászólása:

 

Tisztelt Önkormányzati testület, tisztelt jelenlévők!

  1. A város vezetése már fél éve foglalkozik a termálfürdőnk fejlesztésével. A mai ülés eldöntendő kérdéseit nézve, nem értem eddig mit csináltak. Azaz tudom. Egy olyan részvénytársaság tervével voltak elfoglalva, amelybe átmenthető a strand és a gázközművagyon, hogy a nemcsekély állami támogatást ne is említsem. Pedig a stand és a gázközművagyon a városé, a miénk egyenlő arányban! Az Rt azt jelenti, hogy a strandot és a gázközművagyont osszuk fel újra, aszerint, kinek mennyi pénze van részvényre! Azonban figyelmetlenségből kifutottak az időből, és az Rt terve megbukott. Elkerülte a figyelmüket, hogy csak bejegyzett jogi személy pályázhat. Felvetődik a kérdés, milyen pályázati tanácsadóval dolgoznak, aki ilyen szarvas hibát vét! Az Rt kiesésével első helyre került a jelzálog kérdése. A jelzálog lényegét Jegyző úr az elmúlt testületi ülésen rendkívül frappánsan megmagyarázta "a jelzálog bejegyzésével, nem kerül az igatlan idegen kézbe, legalábbis nem rögtön"
  2. Az október 30-i testületi ülésen ismerték el, hogy azért nem kezdődhetett meg a Szakács kertben a Városi Szabadidőpark létesítése, mert jelzálog felvételét tervezték az ingatlanra.
    Annyira el voltak foglalva az Rt-s változattal, hogy fel sem tünt senkinek, hogy a Szakács kert jelzáloga, jó ha a 320milliós hitel 1/4-ére nyujt fedezetet.
  3. Már meg sem lepődök, ha folymatosan félrevezetést tapasztalok. Valami nagyon nem kerek, ha 5 nap alatt kell dönteni sok száz milló sorsáról. Hiába kértünk adatokat, amelyek ismerete nélkül nem lehet jó döntést hozni. Vajon miért nem kaptunk választ?
  4. Pl, megkérdeztük, mennyi az Önkormányzat jelenlegi hitelállománya? Azt hogy nem tudják, nem feltételezem. Vajon milyen okuk van arra, hogy titkolják? Kénytelen vagyok alapot adni olyan híreszteléseknek, hogy egyes hiteleket azért nem fizettek vissza, mert magasabb kamatra kihelyezték! Csak reménykedhetünk, hogy a pénzünket nem Globex vagy Lupis cégekre bízták!
Ezekután megkérdezem újra:
  • Mennyi az Önkormányzat jelenlegi hitelállománya?
  • Mennyi ennek az éves kamatterhe?
  • Mennyi terhet ró a városra a tervezett 320 millós hitelfelvétel, ha nem valósulnak meg az üzelti tervek? Természetesen évekre lebontva.

Dönteni felelősséggel csak úgy lehet, ha tisztában vagyunk a legjobb és a legkedvezőtlenebb eset következményeivel!

Igen, felkészülten lehet rövid idő alatt is dönteni, de ez sajnos nem az az eset. Szerencsére vannak kérdések amelyekre egyszerű a válsz:

Önkormányzati beruházást várunk, nem kérünk a spekulációs tökéből!

Reális és részletes műszaki és pénzügyi tervet kérünk, jelzálog nélkül!.

A feljlesztés, a város és környékének lakosságát szolgálja elsősorban.

Kikapcsolódásunkat, pihenésünket, gyermekeink úszásoktatását és sportolását szolgálja.

A belföldi turizmusra építsen.

Nyilvánosságot a beruházás teljes menetében. Az eddigi és az elkövetkezendő jegyzőkönyveket és dokumentumokat hozzák nyilvánosságra, tegyék hozzáférhetővé!

Köszönöm a szót.

 

2001.november 5.

Berta Sándor