Sződ önkormányzata úgy döntött, hogy 200 ezer ember napi hulladékát befogadó szeméttelepet létesít - Göd határában.

Ezzel igen nehéz helyzetbe hozná Gödöt, mert- a tervezett szeméttelep felől folyik a talajvíz a Duna felé, tehát veszélyeztetné nemcsak a gödi termálforrást, hanem azt az ivóvízbázist is, ahonnan a környék kapja az ivóvizet. Súlyosbítja a helyzetet, hogy nem zártrendszerű lerakóról, hanem nyitott szeméthegyről van szó, ezért várhatóan elviselhetetlen bűz és levegőben szállingózó szemétdarabok jellemzik majd Gödnek ezt a részét.

Göd erre a környékre szabadidőparkot és ásványvíz palackozót tervezett, amelyről a szemétlerakó üzemelése esetén természetesen szó sem lehet. A szeméttárolóra kijelölt környéken védett természeti értékek is jelen vannak (ezeket át kívánja telepíteni a sződi önkormányzat, de mint tudjuk, ez gyakorlatilag a védett értékek teljes pusztulását jelentené). Göd déli határában már működik egy szemétlerakó, szintén a közigazgatási határ közvetlen közelében, Dunakeszi területén, s tudomásunk szerint a szintén szomszédos Csomád is szemétlerakót készül a közigazgatási határunkra telepíteni a fővárossal közösen. Ezzel aztán bezárulna a gyűrű Göd körül teljesen, egy oldalról a Duna, 3 oldalról meg szeméthegyek öveznék.

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a terület Sződhöz tartozik, ha Gödhöz van is közelebb, de úgy gondoljuk, hogy nemcsak etikátlan a Gödi Önkormányzat tudta és beleegyezése nélkül ilyen jellegű és mértékű beruházásról dönteni, (egy beruházás előnyeit élvezni, a hátrányait meg ráterhelni a szomszédra), hanem jogsértő is, különös tekintettel arra, hogy a szemétlerakó megközelítése csak gödi területen keresztül megoldható.